torsdag 18 mars 2010

Som ett misslyckat förhållande.


Att vara chef är som att vara den dåliga parten i ett misslyckat förhållande. Ni vet den där parten som ständigt hamnar i skamvrån för att den gör fel, pratar fel, prioriterar fel, tänker fel och är fel. Det är samma part som försöker ordna upp förhållandet genom att ändra sig och väga upp för sina många och diverse felsteg. Parten som försöker vara lite snällare, lite vackrare, lite smartare - allt för att kärleken inte ska tröttna på alla fel och gå utan stanna kvar.

Att vara chef är som att vara fast i ett destruktivt förhållande där den ena parten står och faller med den andra partens nycker. Chefen ska ändra sig, lyssna lite mer, vara lite bättre och bli lite mer perfekt - allt för att vara en god ledare som uppskattas av sina medarbetare som i gengäld kanske arbetar lite bättre.

Det spelar ingen som helst roll hur den anställde är eller vad den anställde gör. Den anställde kan gå upp hundra kilo och sjukskriva sig på chefens bekostnad. Den anställde kan lata sig, vara elak och vara en allmänt vedervärdig medarbetare men skulle chefen våga säga något om detta hamnar chefen i skamvrån (läs: i domstolen för brott mot arbetsrättslagen). Skulle den anställde hamna på snedsteg så ligger det istället på chefens ansvar att coacha den anställde in på rätt väg igen.

Jag inbillar mig att man tycker om varandra ganska kravlöst i ett bra förhållande. Man är med varandra för att båda ser den andra som en bra människa som man vill vara med.

Och vi ska komma ihåg att ledarskap handlar om en sak och endast en sak: Att vara en riktigt bra, om inte perfekt, människa. Det finns nämligen inte en enda ledaregenskap som vi inte också tillskriver människor som vi tycker lite extra bra om. Människor som lyssnar på oss, som vi litar på, som vi vill vara med och som vi är lojala mot. Att vara en ledare handlar endast om att vara en bra människa på alla sätt möjliga.

Det verkar emellertid inte finnas några sådana krav på medarbetare. Och jag kan inte låta bli att undra om det verkligen ska vara så.

/C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar